I mitt andra blogginlägg tänkte jag dela med mig av ett helt fantastiskt tårtrecept. Jag bakade denna tårta till min kära farmor på hennes födelsedag i höstas. Tårtans bottnar påminner om morotskaka och fyllningen består av en härlig cream cheese-frosting. Jag spacklade sedan tårtan med en marängsmörkräm innehållandes vanilj. 
 
Tårtbottnar
330 g morötter (4-6 st)
110 g pekannötter (2 dl)
260 g vetemjöl (4 1/3 dl)
9 g bakpulver (2 tsk)
9 g bikarbonat (2 tsk)
8 g vaniljsocker (2 1/2 tsk)
5 g malen kanel (2 tsk)
3 g salt (1/2 tsk)
220 g ägg (4 st, rumsvarma)
380 g strösocker (4 1/4 dl)
280 g rapsolja (3 dl)
 
Smörkräm
150 g äggvita (4)
10 g vaniljsocker (1 msk)
220 g strösocker (2 1/2 dl)
1 nypa salt
400 g rumsvarmt osaltat smör
 
Fyllning
115 g rumsvarmt osaltat smör
225 g rumsvarm färskost (cream cheese)
8 g vaniljsocker (2 1/2 tsk)
300 g florsocker (5 dl)
 
Tårtbottnar:
Sätt ugnen på 180 grader med varmluftsfunktion. Smöra och mjöla kanterna på tre runda bakformar (21-22 cm i diameter). Täck sedan bottnarna med bakplåtspapper. Riv morötterna grovt och hacka pekannötterna grovt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ägg, socker och olja fluffigt i en annan bunke. Blanda ner alla torra ingredienser och vänd till sist ner morötter och pekannötter. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i ca 40-45 minuter. Låt sedan svalna. 
 
Smörkräm:
Vispa först det rumsvarma smöret ljust och fluffigt i en rymlig bunke (använd gärna köksassistenten som hjälp). Lägg äggvitor, socker, vaniljsocker och salt i en skål. Placera sedan skålen över ett vattenbad och vispa för hand lite då och då tills dess att sockret har smält. Ta bort skålen från värmen och vispa med elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Tillsätt marängen i omgångar och vispa tills det blir en slät och fin kräm. Ju mer man vispar desto vitare blir smörkrämen! 
 
Fyllning:
Vispa smör, färskost och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt florsockret i omgångar och vispa tills fyllningen är slät och fin. 
 
Lägg ihop tårtbottnarna med fyllningen jämnt fördelad mellan lagren. Täck tårtan med smörkrämen och ställ den i kylen för att stelna. Dekorera hur ni vill! Jag använde färska fikon och röda vinbär. 

Kommentera

Publiceras ej