Hej alla bagare! I tisdags bakade jag denna ljuvliga chokladtårta till min bästa vän. Tårtan bestod av saftiga chokladbottnar och fyllningen av en hallon- och chokladtryffel. Jag hade tänkt att dekorera tårtan med färska hallon, men tyvärr var de slut i varenda livsmedelsbutik i hela Sundsvall.. Det blir med andra ord inte alltid som man har föreställt sig. Detta lilla missöde fick mig dock att fundera lite över tårtans fyllning, fyllningen där hallonpuré är en viktig ingrediens. Skulle det inte fungera lika bra med jordgubbspuré? SÅKLART! Choklad och jordgubbar är ju också en underbar smakkombination. Vill ni hellre använda jordgubbar är det bara att byta ut hallonpuré mot jordgubbspuré och voilà, så har ni en jordgubbs- och chokladtryffel.
 
Här kommer det efterlängtade receptet!
 

Choklad- och hallontryffel 

200g Mörk choklad 64% (55 % fungerar även ypperligt)
45g Strösocker (1/2 dl)
60g Äggula (4st)
175g Grädde (1 3/4 dl)
150g Hallonpuré (1 1/2 dl)
35g Cognac (2 msk) om man vill.

Hacka chokladen och lägg i en bunke. 

Blanda strösocker och äggula i en annan bunke.

Koka upp grädde och hallonpuré i en tjockbottnad kastrull, häll det sedan över äggulorna och blanda.

Häll tillbaka i kastrullen och på låg värme, under konstant omröring, rör du tills blandningen börjar tjockna lite. Häll sedan blandningen över chokladen. Blanda ner cognac. 

Låt stå i några minuter och blanda till en slät kräm. 

Plasta och låt stå i kylen till nästa dag, eller i minst 4 timmar.

Tårtbottnar

330g vetemjöl (5 ½ dl)
510g strösocker (6 dl)
120g kakao (3 dl)
15g bikarbonat (1 msk)
7g bakpulver (1 ½ tsk)
10g salt (1 ½ tsk)
10g vaniljsocker (1 msk)
165g ägg (3 st, rumstempererade)
350g mjölk (3 ½ dl, rumstempererad)
180g vegetabilisk olja (2 dl)
350g varmt bryggkaffe (3 ½ dl)

Sätt ugnen på 155 grader varmluft. Smörj och mjöla 4 bakformar, 21–22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. 

Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. 

Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. 

Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt slutligen kaffet och blanda väl. 

Fördela den tunna smeten jämnt i formarna (ca 410 gram smet i varje) och grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. 
Känn med en sticka att bottnarna är genomgräddade. 

Låt bottnarna svalna. 

Marängsmörkräm med mjölkchoklad

300g Mjölkchoklad
450g Rumstempererat osaltat smör 
10g Vaniljsocker (1 msk)
150g Äggvita (4–5)
220g Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt

Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. 

Låt svalna till ljummen temperatur. 

Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. 

Sätt skålen i ett vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. 

Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en köksassistent tills marängen är styv och har svalnat. 

Vispa det rumstempererade smöret ljust och fluffigt med elvisp eller assistent och vispa till sist ner marängen i omgångar samt chokladen. 

Montering

Ta första botten och centrera på en ”spinning plate” eller ett tårtfat. 
 
Spritsa en kant med smörkrämen längs kanten och fyll med tryffeln. Fördela några färska eller frysta hallon över tryffeln. Upprepa med övriga tårtbottnar, men stryk inte tryffeln längst upp! Låt vila i kylen i 20-30 min. 
 
Stryk ett tunt lager med smörkräm över tårtan. Det här lagret kallas ”Crumb coating” och det görs för att fånga upp smulor. 
 
Låt vila i kylen i ytterligare 20-30 minuter. 
 
Eftersträva en slät yta båda ovanpå och runt tårtan innan du börjar spritsa.  
 
Spritsa önskat mönster, lägg hallonen i mitten och vila sedan i kyl tills det är dags för servering. 
 
Lycka till!! 

1 kommentarer

Beata

16 Mar 2016 03:26

Ser fantastisk ut!

Kommentera

Publiceras ej