
Choklad- och hallontryffel
200g Mörk choklad 64% (55 % fungerar även ypperligt)
45g Strösocker (1/2 dl)
60g Äggula (4st)
175g Grädde (1 3/4 dl)
150g Hallonpuré (1 1/2 dl)
35g Cognac (2 msk) om man vill.
Hacka chokladen och lägg i en bunke.
Blanda strösocker och äggula i en annan bunke.
Koka upp grädde och hallonpuré i en tjockbottnad kastrull, häll det sedan över äggulorna och blanda.
Häll tillbaka i kastrullen och på låg värme, under konstant omröring, rör du tills blandningen börjar tjockna lite. Häll sedan blandningen över chokladen. Blanda ner cognac.
Låt stå i några minuter och blanda till en slät kräm.
Plasta och låt stå i kylen till nästa dag, eller i minst 4 timmar.
Tårtbottnar
330g vetemjöl (5 ½ dl)
510g strösocker (6 dl)
120g kakao (3 dl)
15g bikarbonat (1 msk)
7g bakpulver (1 ½ tsk)
10g salt (1 ½ tsk)
10g vaniljsocker (1 msk)
165g ägg (3 st, rumstempererade)
350g mjölk (3 ½ dl, rumstempererad)
180g vegetabilisk olja (2 dl)
350g varmt bryggkaffe (3 ½ dl)
Sätt ugnen på 155 grader varmluft. Smörj och mjöla 4 bakformar, 21–22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper.
Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke.
Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt slutligen kaffet och blanda väl.
Fördela den tunna smeten jämnt i formarna (ca 410 gram smet i varje) och grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter.
Känn med en sticka att bottnarna är genomgräddade.
Låt bottnarna svalna.
Marängsmörkräm med mjölkchoklad
300g Mjölkchoklad
450g Rumstempererat osaltat smör
10g Vaniljsocker (1 msk)
150g Äggvita (4–5)
220g Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt
Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron.
Låt svalna till ljummen temperatur.
Lägg äggvitor, socker och salt i en skål.
Sätt skålen i ett vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven.
Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en köksassistent tills marängen är styv och har svalnat.
Vispa det rumstempererade smöret ljust och fluffigt med elvisp eller assistent och vispa till sist ner marängen i omgångar samt chokladen.
Montering
1 kommentarer
Beata
16 Mar 2016 03:26
Ser fantastisk ut!
Kommentera