I helgen bakade jag min farmors gokakor. Dessa kakor har hon bakat så länge jag kan minnas och originalreceptet uppges vara ifrån Hemmets veckotidning. Farmor brukar vanligtvis servera kakorna till jul, men enligt mig passar de på fikabordet året runt. 

Här kommer receptet (ca 25 st kakor):

Mördeg
150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1/2 ägg 
3 1/4 dl vetemjöl

Fyllning
1,5 dl vaniljkräm (här gör jag alltid en egen kräm, men man kan likväl köpa marsankräm i butik - välj i sådana fall den man vispar tillsammans med mjölk)
330 g mandelmassa
2,5 dl florsocker
2 1/2 ägg

Garnering
1 förpackning mandelspån
Florsocker 

Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till mördegen för hand eller i en assistent med degvändare. Låt sedan vila i kylskåp i minst 60 min. 

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och blanda ner florsockret. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om tills smeten är slät. Här brukar jag av ren lathet använda mig av min köksassistent, men det går lika bra utan. 

Kavla ut mördegen tunt på mjölat bakbord. Här brukar jag använda vanliga glas för att stansa ut till lämplig storlek. Tryck sedan ner bitarna i formarna. Jag brukar använda aluminiumformar eller mina "solformar" som på bilden ovan. 

Fördela vaniljkrämen (ca 1 rågad tsk) i botten på de fodrade formarna och täck därefter vaniljkrämen med mandelmassefyllningen så att formarna fylls till ca 3/4. Strö därefter över mandelspånen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Sikta över florsocker vid servering. 

Lycka till!

Kommentera

Publiceras ej