
Hej alla fina! Igår firade vi min pappa som fyllde år. Han önskade att jag skulle baka en prinsesstårta och självklart ställde jag upp. Jag fick feeling och snodde även ihop en choklad- och kolapaj med flingsalt. Det gäller att passa på medan sonen sover. 🤗❤️ Många av er önskar recept på pajen och naturligtvis ska ni få det!
Triple chocolate & caramel tart
12 bitar
Choklad pajbotten
60 g mörkt muscovadosocker (3/4)
150 g vetemjöl (2 ½ dl)
20 g kakao (½ dl)
120 g smör
15 g äggula (1st)
Choklad pajbotten: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till en pajdeg. Låt den vila i en plastpåse i kylen 20 minuter. Fodra en pajform 24 cm i diameter, jämna till kanten med en kniv och nagga med en gaffel. Sätt in formen i frysen i 20 minuter. Grädda pajskalet i 10 - 12 minuter.
Chokladkola
300 g smör
200 g vispgrädde (2 dl)
180 g strösocker (2 dl)
280 g ljus sirap (2 dl)
24 g kakao (4 msk)
Chokladkola: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp, rör om och låt sjuda till mjukt kulprov ca 122-124 grader. Häll upp kolan i pajskalet och låt den stelna i rumstemperatur minst 3 - 4 tim.
Chokladganach
100 g mörk choklad
100 g vispgrädde (1 dl)
1 msk smör, mjukt
Att strö över
1 tsk flingsalt
Chokladganach: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills all choklad smält, låt svalna något och blanda i smöret. Häll ganachen över kolan, bred ut den jämt och fint. Strö över flingsalt.
12 bitar
Choklad pajbotten
60 g mörkt muscovadosocker (3/4)
150 g vetemjöl (2 ½ dl)
20 g kakao (½ dl)
120 g smör
15 g äggula (1st)
Choklad pajbotten: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till en pajdeg. Låt den vila i en plastpåse i kylen 20 minuter. Fodra en pajform 24 cm i diameter, jämna till kanten med en kniv och nagga med en gaffel. Sätt in formen i frysen i 20 minuter. Grädda pajskalet i 10 - 12 minuter.
Chokladkola
300 g smör
200 g vispgrädde (2 dl)
180 g strösocker (2 dl)
280 g ljus sirap (2 dl)
24 g kakao (4 msk)
Chokladkola: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp, rör om och låt sjuda till mjukt kulprov ca 122-124 grader. Häll upp kolan i pajskalet och låt den stelna i rumstemperatur minst 3 - 4 tim.
Chokladganach
100 g mörk choklad
100 g vispgrädde (1 dl)
1 msk smör, mjukt
Att strö över
1 tsk flingsalt
Chokladganach: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills all choklad smält, låt svalna något och blanda i smöret. Häll ganachen över kolan, bred ut den jämt och fint. Strö över flingsalt.
Kommentera