Hej alla fina! Bloggtorkan är ett faktum, men jag lovar att bli duktigare på att uppdatera er med fantastiska recept. Påminn mig emellanåt! I helgen bakade jag semlor, dock några dagar för sent, men det gör väl ingenting. Receptet är hämtat från allas vår Roy Fares. Inför nästa fettisdag måste ni verkligen baka dessa mumsbitar!
Ingredienser
14 st semlor
Vetedeg - fördeg
- 200 g mjölk (2 dl)
- 260 g vetemjöl (4 dl)
- 25 g jäst
Resten av degen
- 160 g vetemjöl (3 dl)
- 55 g ägg (1st)
- 2 g salt (1/2 tsk)
- 5 g kardemumma mald (1msk)
- 100 g smör rumstemperatur
- 85 g strösocker (1 dl)
Mandelmassa
- 200 g mandel skållad
- 200 g strösocker (2 1/2dl)
- eventuellt lite vatten
Vaniljkräm och mandelfyllning
- 400 g mandelmassa (köpt eller hemgjord)
- 5 g kardemumma malen (1msk)
- 70 g äggula (5)
- 90 g strösocker (1dl)
- 30 g maizena majsstärkelse (1/2dl)
- 1 st vaniljstång
- 250 g mjölk, 3% (2 1/2dl)
- 15 g smör osaltat
Tillbehör
- 1 l grädde vispad (som ska vara på semlan)
- florsocker till servering
Så här gör du
- Fördegen: Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15min.
- Blanda i resterande ingredienser till degen och kör någon minut på låg hastighet, sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig, fin och känns elastisk. Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g per styck. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5-2 timmar i rumstemperatur.
- Grädda mitt i ugnen på 210 grader och grädda i ca 8 - 10 min eller tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
- Mandelmassa: Skolla mandel genom att koka upp vatten och mandel tills du ser att skalet på mandel börjar skrynkla sig. Häll allt genom en sil och låt rinna av. Skala varje mandel och lägg i en bunke. Koka upp lite vatten igen och häll över mandlarna och låt dem ligga i blöt i minst 10 min. Häll mandlarna genom en sil och låt rinna av. Lägg mandlar och strösocker i en matberedare med lock och mixa tills mandeln börjar kännas slät och fin, eventuellt kan man behöva tillsätta lite vatten om den känns för torr.
- Mandelfyllning: Blanda kardemumma, äggula, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt kallna i kylen minst 2 timmar. Blanda sedan lite i taget av vaniljkrämen med mandelmassan till en slät och fin kräm.
- Servering: Klipp med en sax av ett trekantigt lock från vetebullen. Fyll hålet med vanilj- och mandelkräm. Spritsa grädde ovanpå. Sätt på lock och pudra på florsocker.

